بیرون زدگی دیسک کمر یکی از مشکلات رایج و در عین حال جدی ستون فقرات است که معمولا در افراد میانسال و سالمند رخ می دهد.
دیسک ها در ستون فقرات بین ستون مهره ها قرار داشته و به محافظت از ستون مهره ها در برابر فشارها و ضربات وارده کمک می کنند ، وجود دیسک بین مهره ای برای انعطاف پذیری ستون فقرات نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
درون دیسک بین مهره ای نیز یک ماده ژلاتینی مانند وجود دارد و در صورتی که عامل سبب وارد شدن فشار بیش از حد بر دیسک یا آسیب و پارگی دیسک کم شود این ماده ژلاتینی از فضای داخل دیسک خارج شده که در این شرایط ممکن است به ریشه های عصبی مجاور فشار وارد کرده و در نهایت سبب بروز علائم حسی و حرکتی در فرد مبتلا شود.
احساس درد در کمر و انتشار آن به پاها در صورت درگیری ریشه های عصبی ، اختلال در عملکرد حرکتی ، بروز التهاب در ستون فقرات در نتیجه خروج ماده میانی درون دیسک و گزگز کردن و بی حسی و ضعف پاها از مهم ترین علائم و عوارض بیرون زدگی دیسک کمر هستند که مبتلایان از آن ها شکایت می کنند.
این عارضه ممکن است بحدی جدی شود که سبب بی اختیاری ادرار و مدفوع و در مواردی حتی فلج اندام ها شود که در این شرایط جراحی باید در کمترین زمان ممکن انجام بگیرد.
شدت و محل ایجاد علائم دیسک کمر بستگی به موقعیت و مقدار فشار وارد شده به اعصاب دارد.
پزشک برای تشخیص دقیق این بیماری و شدت آن و همچنین محل دیسک بیرون زده علاوه بر مهاینه فیزیکی و بررسی علائم بالینی بیمار از روش های تصویربرداری پزشک همچون سی تی اسکن و ام آر آی بهره برده و در ضروت لزوم از آزمایش هدایت عصبی نیز بهره می برد.
دلایل و عوامل خطر
- افزایش سن علاوه بر آن که سبب ضعیف شدن دیسک ها می شود با کاهش رطوبت دیسک ها و کاهش انعطاف پذیری آن ها نیز همراه بوده که در این شرایط خطر بیرون دگی دیسک افزایش پیدا می کند.
- بلند کردن و حمل اجسام سنگین فشار زیادی به دیسک ها وارد کرده و ریسک بروز این آسیب را افزایش می دهد.
- چرخش ناگهانی از کمر
- وارد شدن ضربه شدید و ناگهانی به ستون فقرات
- انجام ورزش های سنگین مانند وزنه برداری نیز ریسک بروز این بیماری را افزایش می دهد.
- بارداری و اضافه وزن بخصوص چاقی شکمی فشار زیادی به ستون مهره ها وارد کرده و خطر بیرون زدگی دیسک ها را افزایش می دهد.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
- احساس درد مزمن در کمر که با فعالیت و حتی نشست و برخاست تشدید می شود.
- بی حسی و ضعیف شدن پاها
- احساس سوزش در کمر و پاها
- تشدید درد با عطسه و سرفه
- تسکین درد با استراحت و کاهش سطح فعالیت
- تشدید در پس از مدتی قرار گرفتن در یک وضعیت ثابت
روش های درمان
درمان بیرون زدگی دیسک کمر بسته به شدت دیسک بیرون زده و علائمی که برای بیمار ایجاد کرده با روش های مختلفی انجام می گیرد در موارد حاد و پیشرفته جراحی باید در کمترین زمان ممکن انجام بگیرد ولی در بسیاری از موارد درمان های محافظه کارانه همچون فیزیوتراپی موثر بوده و علائم بیمار کنترل می شود.
کاهش سطح فعالیت به منظور کاهش فشار وارده بر دیسک بیرون زده کمک زیادی به تسکین درد می کند.
قرار دادن کمپرس گرم بر روی محل دردناک نیز سبب افزایش جریان خون در محل شده و به کاهش علائم بیماری کمک زیادی می کند.
استفاده از بریس های محافظ ستون فقرات نیز با محدود کردن حرکات ستون فقرات در دامنه مشخص فشار وارده بر دیسک را کاهش داده و به تخفیف علائم بیمار کمک می کند.
استفاده از داروهای ضددرد و ضدالتهاب مانند ایبوپروفن و ناپروکسن درد و التهاب ستون فقرات را تسکین می بخشد در صورت درد شدید ممکن است پزشک تزریق داروهای استروئیدی را توصیه کند.
فیزیوتراپی دیسک کمر موثرترین روش در درمان غیرجراحی این عارضه است که با مراجعخ به کلینیک فیزیوتراپی بزرگمهر ( کلینیک فیزیوتراپی در صادقیه ) می توانید از مزایای آن بهره مند شوید.
فیزیوتراپیست برای درمان بیرون زدگی دیسک کمر از تکنیک های درمان دستی و ماساژ بافت های نرم ، گرما و سرما درمانی ، لیزر درمانی و الکتروتراپی بهره می برد.
تمرینات ورزشی که فیزیوتراپیست برای بیمار در نظر می گیرد با تقویت عضلات کمر به محافظت بیشتر از ستون فقرات کمک زیادی می کند.
اوزون تراپی و تزریق پلاسمای غنی از پلاکت نیز از روش های درمانی نوین در درمان دیسک کمر هستند که با صلاحدید جراح ارتوپد انجام می گیرند.
کلمات مرتبط :
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] بیرون زدگی دیسک کمر […]